شنبه شب یا بهتر بگوییم صبح بامداد یک شنبه به وقت تهران، اتفاق تاریخیای که همه منتظرش بودند رخ داد. با قرائت بیانیهای مشترک از سوی وزیر امور خارجه کشورمان و رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، تحریمهای مربوط به برنامه هستهای ایران لغو شد.
وایمکس نیوز - حالا همه منتظرند تا کم کم آثار این رفع تحریمها را در حوزههای مختلف اقتصادی ببینند، یکی از مهمترین حوزههایی که از این شرایط جدید منتفع می شود نظام بانکی است و یکی از مهمترین گشایشها در حوزه پولی هم اتصال مجدد نظام بانکی ایران به سوئیفت است. ولیالله سیف، رییس کل بانک مرکزی شب گذشته در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرد: «ظرف یک هفته تا 10 روز پس از برداشته شدن تحریم ها اتصال به سوئیفت در بانک مرکزی و تمام بانک ها انجام برقرار میشود.»
رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه در 4 سال گذشته ارتباطات بانکی ما خارج از کشور قطع بود و بانکهای ما عقب ماندند، افزود: «یکی از اقدامات ما پس از رفع تحریم ها به روز شدن بانکها و استاندارد کردن آنها و اصول حاکمیتی در شرکتهای زیر مجموعه است.»
چرا رفع تحریم سوئیفت مهم است
سوئیفت ( SWIFT) که مخفف کلمات (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) همان جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی است که با تفاهم و توافق 239 بانک از 15 کشور اروپایی و آمریکای شمالی در ماه مه سال 1973 میلادی راه اندازی شد.
نخستین هدف سوئیفت جایگزینی یک روش یکپارچه و استاندارد بین المللی برای تبادل مالی و حذف روشهای ارتباطی غیر استاندارد کاغذی و یا از طریق تلکس بود. در حال حاضر بیش از 7 هزار مؤسسه در 197 کشور جهان عضو آن انجمن هستند.
بدون سوئیفت تجارت جهانی و سرمایهگذاری کندتر، پرهزینهتر وغیرقابل اعتمادتر میشود. در سال 1364 کارشناسان بانک مرکزی بررسیهای اولیه را برای عضویت بانکهای ایرانی در سوئیفت انجام دادند ولی با توجه به وقوع جنگ تحمیلی و اولویت های اساسی تر به تعویق افتاد. پنج سال بعد و پس از اتمام جنگ تحمیلی در سال1369 بانک مرکزی هیأتی را مأمور هماهنگی با بانک های تجاری به منظور عضویت در سوئیفت کرد.
پس از طی دوره بررسی عضویت، در اواخر سال 1370 پس از هماهنگیهای لازم با بانکهای تجاری تقاضای عضویت سیستم بانکی ایران توسط بانک مرکزی به سوئیفت ارائه شد. در سال 1371 پس از ارائه سه پیش شرط عضویت به سوئیفت، عضویت بانک مرکزی به همراه پنج بانک تجاری صادرات، ملی، تجارت، ملت و سپه در آذرماه پذیرفته شد.27 اسفند 1390 سیستم سوئیفت بانک مرکزی ایران همسو با تحریمهای اروپایی قطع شد. هر چند تحریمها مراودات بینالمللی بانکهای ایرانی را متوقف نکرد، اما با این وجود هزینههای زیادی بر عملیات ارزی و بانکی کل سیستم بانکی کشور تحمیل شد.
علاوه بر این، صدور حکم تحریم علیه بانکهای ایرانی، بانکهای غربی را وادار کرد که از انجام سایر کارهای بانکی با بانکهای تحریم شده نیز خودداری کنند.کارشناسان معتقدند با برداشته شدن تحریم سوئیفت، آثار آن بر صنایع بورسی و سودآوری بانکها در آینده نزدیک آشکار خواهد شد. بانکهای صادرات، ملت و تجارت که دارای بیشترین شعب خارجی هستند به دلیل افزایش مراودات تجاری خارجی و به تبع آن رشد درآمدهای غیرمشاع در شرایط مطلوبتری نسبت به دیگر شرکتها قرار میگیرند.
منبع : فناوران